sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Lokakuussa värinä on roosa

(Tämä postaus tulee hiukan myöhässä, sillä onhan tänään jo 2. päivä Lokakuuta...)
On taas vuoden virallisen Roosa nauha-kuun aika! Kun en kerta viime vuonna kerinnyt tekemään tälläistä postausta, niin aloitan aivan alusta - eli Roosa nauhan historiasta. Tässä suora lainaus kampanjan virallisilta sivuilta:
Kampanja sai alkunsa 1990-luvun alun Yhdysvalloissa. Tuolloin AIDSin vastaisesta kampanjasta innostuneet Evelyn H. Lauder ja Alexandra Penney halusivat kiinnittää huomiota rintasyövän yleistymiseen ja kerätä varoja rintasyövän tutkimukseen. He valitsivat oman kampanjansa symboliksi vaaleanpunaisen silkkirusetin, joka nykyään koristaa yhä useamman naisen ja miehenkin rintamusta ympäri maailmaa.

Pian kampanja levisi muihin maihin, ja nykyisin sitä järjestetään yli 40 maassa ympäri maailman. Virallinen kampanja- ja keräyskuu kautta maailman on lokakuu, jolloin kampanja kerää varoja rintasyöpätutkimukseen monin eri tavoin ja tapahtumin.

Suomessa Roosa nauha -kampanja järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003. Tällöin kumppaneina olivat Lindex, Me naiset ja Scandinavian Hunks. Yhteistyökumppaneiden määrä, kampanjan tunnettuus ja tuotto ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Vuonna 2010 mukana oli yli toistakymmentä yhteistyökumppania ja tuotto ylitti puoli miljoonaa euroa. Kampanja järjestetään vuonna 2011 Suomessa yhdeksättä kertaa.
Eli Roosa nauha ei todellakaan ole mikään uusi tai pieni juttu! Jotenkin kuitenkin tuntuu, että suuri osa ihmisistä ei joko välitä, tai eivät vain ole tietoisia koko jutusta. Harmi sinänsä, sillä kaikki asian edistämiseksi tehty työ menee hyvään tarkoitukseen. Joskohan porukka tänä vuonna hiukan ryhdistäytyisi! :)
 
Roosa nauhalla on joka myöskin vuosi vaihtuva teema ja tänä vuonna keskustellaankin Periytyvästä rintasyövästä: (Lisää aiheesta löydät linkin takaa.)
Perinnöllisen rintasyövän alttiutta on syytä alkaa epäilemään, mikäli lähisuvussa  on ilmennyt useampi rintasyöpädiagnoosi, rintasyöpää on ilmentynyt useammassa sukupolvessa, tai mikäli rintasyöpä on ilmentynyt varhaisella iällä...


Kuinka yksi pieni ihminen voi sitten oikein ottaa osaa asiaan? Aika monellakin tavalla, sanon minä.
Helpoin tiedon levittämiseen liittyvä keino on varmasti pukeutua pinkkiin Pukeudu Pinkkiin-päivänä. Tänä vuonna tuo päivä järjestetään 14.10. Toinen on varmasti kahden euron Roosa nauhan ostaminen. Alla listaa paikoista, joissa rusettia ainakin myydään:

 • Aleksi 13
 • Finavia-myymälät Helsinki-Vantaan lentoasemalla
 • Kodin Ykkönen
 • Lady Line
 • Matkahuolto
 • Picnic
 • Sokos-tavaratalot ja Emotion -myymälät
 • Stockmann-tavaratalot ja Beauty-myymälät
 • Lindex
 • Tokmanni
 • Hyvän mielen apteekki
 • Useat apteekit ja monet muut kauppaliikkeet
Muita tapoja & ajankohtaisia tapahtumia löytää täältä sekä "ostoslistan", jossa on esillä ainakin suurin osa jollei kaikki tuotteet, joista menee tuottoa Syöpäsäätiölle, löytää täältä. Jokaiselle löytyy varmasti jokin tapa auttaa. Itse ajattelin tänä vuonna ostaa rusetin sekä pukeutua pinkkiin tuolloin 14.10. LISÄKSI lisään tänne LIKÖÖRIKAHVIin sivupalkkii keräyslippaan, jonka kaikki tuotto menee lyhentämättömänä suoraan Syöpäsäätiölle.
Toivomuksenani on, että jokainen osallistuu Roosa nauha-kampanjaan jollain tavalla. Lisään tähän vielä muutaman tärkeän linkin, jotka saattavat olla hyödyksi:
Roosa nauha -kotisivut
Roosa nauhan Facebook-ryhmä
Tapoja lahjoittaa
Tilaa Roosa nauha-kampanjan uutiskirje

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikenlainen palaute on tervetullutta (pysytään silti asiallisellal pohjalla) ja vaikka kommentoisitkin vanhaan postaukseen, luen ja vastaan siihenkin!

Kiitos kommentistasi! :)

In English or in Finnish, please :)