torstai 17. marraskuuta 2011

'Korjataanko' ruskeasilmäisyyttä?

Sain sähköpostiini normaalisti Ellitin uutiskirjeen, lueskelin sitä hiukan läpi ja katseeni osui kirjeen lopussa olevaan Keskustelussa-palstan osioon - "Ruskeat silmät voi nyt korjata laserilla sinisiksi". Avasin keskustelun, ja rupesin lukemaan kommentteja - tällä kertaa ihmiset olivat pysyneet ihan asialinjalla kielenkäyttönsä kannalta, joten viitsin tämän tänne linkittää - ja näin, että joku kritisoi etenkin otsikon 'korjata'-sanaa ja toinen sanoi kärsivänsä ruskeasilmäisyydestä ja olevansa kateellinen kaverilleen, jolla on siniset silmät.
 Pisti miettimään, että pidetäänkö ruskeasilmäisyyttä jotenkin vikana täällä Suomessa? Yleensähän suomalaisilla on siniset silmät sekä maantienvärinen tai vaalea tukka, ellei ole peritty ulkomailta muuta geeniä. (Tämä nyt karkeana yleistyksenä.) Se etenkin pisti miettimään, että joku oli saanut selitellä tuntemattomalle ihmiselle bussipysäkillä, että on suomalainen. Joku muu taas sanoi, että ruskeat silmät ovat kauniita vain eläimillä.
Kenellä muka on oikeus sanoa, minkä väriset silmät ovat nätit ja minkä väriset eivät? Kuka voi sanoa, että ei ole suomalainen jos omistaa vaikkapa hyvin tummat silmät? Ja tärkeimpänä: KUKA KIINNITTÄÄ NIIN PALJON HUOMIOTA SILMIEN VÄRIIN? Toki ymmärrän, että esimerkiksi mallimaailmassa silmien värillä saattaa olla paljonkin väliä, mutta ihan oikeasti - katsotteko erityisen tarkkaan ihmisten silmien väriä heidän kävellessä vastaan ja puuskahdatte, jos joku ei omistakaan niitä suomalaisia sinisilmiä?
Itselläni on ruskeat silmät, joiden tummuusaste vaihtelee aina eri valossa hiukan. En vaihtaisi silmiäni mistään hinnasta - ne ovat osa minua. En osaisi kuvitella itseäni minkään muun silmienvärin kanssa. Täällä Suomessa pidän erityisesti siitä, että suurimmalla osalla tuttavistani ei ole ruskeita silmiä, vaan suurimmalla osalla heistä on jonkin asteiset siniset tai siniharmaat, joka saa minut tuntemaan itseni jotenkin erilaiselta - ja vähän nallekarhulta :D
Mielestäni kaiken väriset silmät ovat omalla tavallaan kauniita ja yksilöllisiä, ei kaikkien tarvitse sulautua samaan muottiin - tässäkään asiassa. Mutta jos jotakin oma silmien väri vaivaa, niin saa toki mennä ja 'korjauttaa' silmien värinsä. + Tietenkin on sitten piilareilla pelailu erikseen, joka muuten on -- hyvällä tavalla mielenkiintoista. :)

Mitäs mieltä itse olette asiasta: onko suomalainen vaikka omistaakin tummat silmät, ja pitäisikö yhteisöpaineen takia käydä 'korjaamassa' silmien väriä? Olisi mukava kuulla muitakin mielipiteitä!

4 kommenttia:

 1. Pah, aivan uskomatonta ! Mikä vika ruskeissa silmissä muka on? Itsekkin omistan ruskeat silmät ja en todellakana menisi "korjauttamaan" silmieni väriä.
  Tulee mieleen uusnatsien/natsien periaatteet arjalaisesta kansasta, siniset silmät ja vaaleat hiukset. Itse olen ainakin enemmän kuin tyytyväinen siihen että omistan ruskeat silmät ja tummat hiukset luonnostaan. Ei kaikkien suomalaisten naisten tarvitse olla Elovena-tyttöjä!

  VastaaPoista
 2. Hyvin kiteytit asian ytimen! :D Itselläni on maantienharmaat hiukset, ja olen ihan tyytyväinen näin, että omistan tummat silmät ja maantienharmaat hiukset. (Katsotaan niin kyllästyn omaan hiusväriini ja alan värjäämään sitä taas tummemaksi heti tämän sanottuani! :DD)

  VastaaPoista
 3. Mä tykkäisin jos mulla olis ruskeet silmät. :) Itseasiassa yläasteella käytin ruskeita piilareitakin :DD Mut en kyllä kuitenkaan lähtis pysyvästi muuttamaan silmien väriä O.o

  VastaaPoista
 4. Niimpä - en ittekään pysyvästi, mutta piilareilla on kiva leikkiä :D

  VastaaPoista

Kaikenlainen palaute on tervetullutta (pysytään silti asiallisellal pohjalla) ja vaikka kommentoisitkin vanhaan postaukseen, luen ja vastaan siihenkin!

Kiitos kommentistasi! :)

In English or in Finnish, please :)